< tilbage 14-06-2024 - 15:32

Rodgallenematoden Meloidogyne naasi blev fundet i vinterhvede i vinterbyg.

Der blev konstateret angreb af rodgallenematoden Maloidogyne nassi og Pratylenchus sp. i marker med vinterhvede og vinterbyg. Angrebne planter har stærk tendens til at hænge eller visne, fordi vandoptagelsen blokeres, væksten er stærkt tilbagesat og planterne viser mangler på næringsstoffer.  De mest karakteristiske symptomer er dog de større eller mindre fortykkelser på rødderne, den såkaldte galledannelse. 

Planteparasitiske nematoder, særligt rodgallenematoden Meloidogyne naasi og rodsårsnematoden Pratylenchus sp., kan forårsage udbyttetab og kvalitetsforringelse i flere afgrøder. 

Planter som byg/vårbyg, vinterhvede, havre, vinterrug, raps, græs, roer, hestebønner, ærter angribes af nematoder: Meloidogyne naasi og Pratylenchus sp.

Kontrol af ukrudt som div. græs og fuglegræs er nødvendig for at reducere antal af nematoder i jorden.

Efterafgrøder som gul sennep, olieræddiker eller honningurt kan reducere antal af nematoder i jorden.

Jordprøver er et essentielt værktøj i forhold til at følge med i om forekomsten af nematoder ændrer sig, om der skal træffes valg om bekæmpelsesstrategier skal iværksættes og om hvorvidt disse er succesfulde.

Kartofler angribes ikke af M.naasi, men angribes af Pratylenchus sp., men skader er ikke så alvorlige hvis vi snakker om industrikartofler. Derfor kan dyrkning af industrikartofler reducere antal af nematoder.

<